Problem uvećane prostate

 

                                                                        Problem uvećane prostate

Učestali pozivi GreenLight Laserna mokrenje, naročito noću. Neprijatan osećaj neispražnjene bešike tokom dužeg perioda? Nemogućnost pražnjenja bešike?  Da li i Vi imate neki od ovih simptoma? Ukoliko da, imamo rešenje za Vas!

Ukoliko ste osiguranik kod osiguravajućih kuća sa kojima sarađujemo – pogledajte spisak osiguravajućih kuća na http://bit.ly/1iQpLQd ili neke druge osiguravajuće kuće, postoji mogućnost da troškovi procedure lečenja budu pokriveni od strane vašeg zdravstvenog osiguranja, shodno uslovima Vaše polise!

Problem uvećane prostate
Benigna hiperplazija prostate (BPH)

BPH je nekancerozno uvećanje prostate koje pogađa više od 50% muškaraca srednjih godina. Kako prostata raste, ona počinje da pritiska i sužava uretru, izazivajući urinarnu opstrukciju koja otežava uriniranje.

Svakodnevna upotreba lekova postaje neprijatna, a osim toga, počinju da daju i neželjena dejstva.

Benigna hiperplazija prostate, ukoliko se ne leči, vrlo brzo može dovesti do ozbiljnih stanja, kao što je hronična infekcija bešike, kamen u bešici, pa, čak i trajno oštećenje bubrega.

Šta je prostata?

Prostata je muška mišićna žlezda u obliku lešnika. Nalazi se odmah ispod bešike i okružuje uretru (cevčicu koja sprovodi urin van tela).

Odgovorna je za stvaranje tečnosti kojom se prenose spermatozoidi. Prostata dostiže svoju normalnu veličinu u toku adolescencije. U vreme kada muškarac dospe u srednje godine, prostata može ponovo početi da raste, iz razloga koji nisu u potpunosti jasni. Usled ovakvog povećanja, prostata može početi da steže uretru, što izaziva problem sa mokrenjem.

greenlight

Uvećana prostata (BPH)

Uvećana prostata ili benigno uvećanje prostate, stručno nazivana – benigna hiperplazija prostate (BPH) utiče na normalan život pacijenta. Uvećanje prostate se smatra benignim, izlečivim oboljenjem. BPH nije kancer i ne povećava rizik od kancera prostate.

Ko oboljeva od BPH?

BPH je jedno od najčešćih oboljenja muškaraca u srednjim godinama, izaziva zdravstvene tegobe, posebno kod starijih pacijenata. Približno jedan od četiri muškarca u 50-tim godinama ima simptome BPH; skoro polovina muškaraca u 60-tim godinama pati od BPH, dok je ovim oboljenjem pogođeno 90% muškaraca starosti 85 godina. Ovo oboljenje pogađa svakoga na poseban način, ali svi imaju slične neprijatne simptome u donjem urinarnom traktu.

Uzroci uvećane prostate

Simptomi BPH su prouzrokovani uvećanom prostatom. BPH je povezana sa prisustvom cirkulišućih muških hormona. Faktori rizika od BPH uključuju starosni i nasledni faktor. BPH ne izaziva rak prostate, ali može da se desi da pacijent oboli od obe bolesti.

Simptomi uvećane prostate

Kako se prostate uvećava, ona pritiska uretru kao klema na baštenskom crevu. Sa daljim rastom prostate, dolazi do suženja uretre, što za rezultat ima simptome otežanog uriniranja ili slab mlaz urina.

Tipični simptomi uvećane prostate uključuju:

• Smanjeni – oslabljen mlaz urina
• Poteškoće pri započinjanju i završetku uriniranja i potreba za naprezanjem tokom uriniranja
• Otežan početak uriniranja
• Isprekidan mlaz
• Nekompletno pražnjenje – osećaj da bešika nije praznana nakon uriniranja
• Urinarna retencija
• Često uriniranje
• Osećaj peckanja ili bola tokom uriniranja
• Urgencija – ekstremno jaka potreba za uriniranjem
• Česta potreba za noćnim mokrenjem
• Nevoljni gubitak urina–Inkontinencija
• Krv u urinu (hematurija)

Moxy_Fiber_Blu_Bkg

Ovi opterećujući simptomi mogu imati ozbiljan uticaj na muškarce, tako da oni često prilagođavaju život potrebi za učestalim uriniranjem. Za tretman se najčešće odlučuju onda kada simptomi postanu nepodnošljivi.

Uvećana prostata sada ima jednostavno i dokazano rešenje: GreenLight ™ zeleni laser.

Da li ste već prilagodili svoj život problemima sa uriniranjem, žrtvujući svoju ličnu slobodu? Ignorisanjem problema uvećane prostate ne dolazi do njihovog nestanka, naprotiv – oni se samo mogu povećati.

Podvrgavanje operativnim procedurama je prilično teška odluka. Da li postoji lakše rešenje?

Dobra vest je to da postoji jednostavnije rešenje, alternativa tradicionalnoj hirurgiji, uz brži oporavak i manji rizik od neželjenih događaja. Ovaj pristup Vam može vratiti prirodni protok urina, a Vi se vraćate uobičajenim životnim aktivnostima u roku od nekoliko dana.
To je terapija zelenim laserom, ili GreenLight™ terapija.

Rešavanje problema uvećane prostate GreenLight™ laserskom terapijom

Minimalno invazivna alternativa standardnim hirurškim operacijama:

• Terapija se može izvesti u roku od jednog dana
• Omogućava neposredno oslobađanje simptoma donjeg urinarnog trakta
• Procedura pri kojoj nema krvarenja
• Pogodna za pacijente koji se ne smeju podvrgnuti tradicionalnoj hirurgiji

Bezbednost i uspeh operacija dokazani su u velikom broju slučajeva još od 1997. godine. Više od 500.000 muškaraca širom sveta tretirano je ovom metodom.

green laser

Procedura terapije GreenLight laserima

GreenLight™

Laserska terapija se može vršiti u dnevnim bolnicama ili hirurškim ordinacijama. Ostanak pacijenta u bolnici obično nije potreban. Ipak, u nekim slučajevima – kada pacijent dolazi izdaleka, ima druge zdravstvene problem koji se moraju uzeti u obzir, ili je generalno slabog zdravstvenog stanja, preporučuje se ostanak preko noći.
Većina pacijenata se vraća kući nekoliko sati nakon procedure i u roku od nekoliko dana se može vratiti uobičajenim aktivnostima koje ne uključuju naprezanje.

Informacije o riziku

Svi hirurški tretmani sa sobom nose neodvojivo povezane rizike. Iako se sa GreenLight laserskom terapijom neželjeni događaji i komplikacije pojavljuju mnogo ređe , sledeće pojave mogu biti prisutne nakon procedure: krv u urinu (hematurija), grčevi u bešici, neodložna potreba za mokrenjem, iritacija urinarnog trakta i retrogradna ejakulacija.

Šta možete očekivati od laserske terapije uvećane prostate GreenLight™ aparatom?

Nakon pregleda lekara specijaliste u Alfa Medic opštoj bolnici, utvrđuje se da li ste podesan kandidat za tretman GreenLight™ laserskim sistemom. Ukoliko se utvrdi da jeste, lekar će Vas uputiti u pojedinosti tretmana i post – operativni tok.
Većina pacijenata se neposredno nakon tretmana, najčešće u roku od 24 časa, oslobodi simptoma i uoči poboljšanja u protoku urina. Na brzinu oporavka može uticati medicinska istorija pacijenta, ukupno zdravstveno stanje i drugi faktori.