Problem urinarne inkontinencije

images

Problem urinarne inkontinencije

Inkontinencija bešike, takođe poznata i pod nazivom urinarna inkontinencija je gubitak kontrole nad bešikom.

Ova pojava je mnogo češća nego što možete pretpostaviti. Tačnije, sasvim je moguće da Vi ili neko koga poznajete – Vaša majka, sestra ili najbolja prijateljica, vodi tajnu borbu protiv ovog problema. Nažalost, veliki broj ljudi nije svestan da za tretman ovog stanja postoje različite opcije.

Ukoliko ste osiguranik kod osiguravajućih kuća sa kojima sarađujemo – pogledajte spisak osiguravajućih kuća na http://bit.ly/1iQpLQd ili neke druge osiguravajuće kuće, postoji mogućnost da troškovi procedure lečenja budu pokriveni od strane vašeg zdravstvenog osiguranja, shodno uslovima Vaše polise!

POSTOJI VIŠE TIPOVA INKONTINENCIJE. PACIJENTKINJA MOŽE OSEĆATI SIMPTOME POVEZANE SA VIŠE TIPOVA INKONTINENCIJE.

 • Stres inkontinencija — Curenje urina tokom fizičkih aktivnosti kao što su smejanje, podizanje tereta, fizičke vežbe, kijanje i kašljanje
 • Urgentna inkontinencija — Doživljaj iznenadne i intenztivne potrebe za uriniranjem – čak iako ste neposredno pre toga urinirali – nemogućnost zadržavanja urina dovoljno dugo da biste stigli do toaleta
 • Pomešana inkontinencija — kombinacija stres inkontinencije i urgentne inkontinencije
 • Prelivna inkontinencija — Curenje urina jer se bešika nikada u potpunosti ne isprazni
 • Funkcionalna inkontinencija — Fizičko ili mentalno oboljenje koje onemogućava da do toaleta stignete na vreme

Ukoliko mišići koji bešiku drže na mestu (mišići karličnog dna) ili mišići koji uretru drže zatvorenom (sfinkteri) ne funkcionišu kako treba, moguće je da ti mišići ne mogu da izdrže pritisak na bešiku, kao što je kašljanje, kijanje ili smeh.

Kada se na bešiku izvrši iznenadan pritisak, urin može da „pobegne” kroz oslabljene mišiće, što za rezultat ima urinarnu inkontinenciju.

SIMPTOMI URINARNE INKONTINENCIJE: DA LI VAM ZVUČI POZNATO?

 • Povremeni gubitak urina od slabog (nekoliko kapljica) ili srednje ozbiljnog (mokar donji veš) do ozbiljnog intenziteta (mokra odeća)
 • Curenje urina pri kašljanju, kijanju, smejanju, savijanju, podizanju tereta i/ili fizičkoj aktivnosti koje utiče na bešiku
 • Gubitak urina pri promeni položaja – iz ležećeg ili sedećeg položaja u stajaći
 • Česta, iznenadna potreba za odlaskom u toalet i nemogućnost da stignete na vreme
 • Buđenje tokom noći zbog potrebe za odlaskom u toalet
 • Kontinuirano curenje urina

ŽIVOT SA INKONTINENCIJOM – DA LI JE STVARNO ŽIVOT?

Postoje razni razlozi zašto žene ne traže pomoć povodom inkontinencije, uključujući:

 • Veruju da su njihovi simptomi normalan deo procesa starenja
 • Ne znaju da se inkontinencija može lečiti
 • Sramota ih je da o tome govore

Mišići i tkivo najčešće slabe zbog starosti, trudnoće, vaginalnog porođaja, gojaznosti, dijabetesa, hormonskih terapija, histerektomije, fizičke aktivnosti, pušenja, ishrane, drugih zdravstvenih stanja ili porodične istorije bolesti.

RAZGOVARAJTE SA SPECIJALISTOM ALFA MEDIC OPŠTE  BOLNICE

Manje od 50% žena sa inkontinencijom razgovaralo je sa lekarom o tome. Da li ste Vi jedna od njih?

Bez obzira na razlog iz kog ste počeli da osećate simptome, poruka je ipak ista – ne morate živeti sa ovim stanjem. Koliko danas, razgovarajte sa specijalistom o tome koje su Vaše opcije tretmana. Za žene koje su odlučile da potraže rešenje za svoju stres urinarnu inkontinenciju, opcije su se dramatično promenile od vremena njihovih baka ili majki.

Rešenje problema urinarne inkontinecije!

Danas se sve više žena okreće minimalno invazivnim opcijama tretmana. Ove procedure mogu uključivati manje bola i kraći period oporavka. Procedura implantacije uretralnog slinga —slingovi za uretralnu podršku, meke i fleksibilne mrežice pružaju podršku uretri kao mrežasta ležaljka, omogućavajući dodatnu podršku i pomoć pri vraćanju uretre u njen uobičajen anatomski položaj.

Mrežice se za tretman urinarne inkontinencije koriste od  1968, a korišćene su kod nekoliko miliona pacijentkinja u celom svetu. Implantacija mrežice je minimalno invazivna procedura, sa kratkim periodom oporavka i može se obaviti na bazi dnevne hirurgije. U većini slučajeva, žene se mogu vratiti uobičajenim, nenapornim aktivnostima – uključujući povratak na posao – u roku od nekoliko dana, a imajući u vidu da su rezovi veoma mali, proces zarastanja je izuzetno brz.