Pilonidalni Sinus

Pilonidalni Sinus

Pilonidalna bolest (pilonidalni sinus, urasla dlaka) je hronična infekcija kože u brazdi između gluteusa na oko 2-3 cm iznad čmara i prouzrokovana je reakcijom na dlačice koje se zabadaju u razmekšanu kožu tog dela tela. Bolest je češća kod muškaraca nego žena i najčešće se javlja između puberteta i 40 godina starosti. Takođe je česta kod gojaznih i kosmatih ljudi

Tačan uzrok pilonidalnog sinusa predstavlja urodjena mana kože koja prekriva ovaj deo tela. Naime, prilikom embrionalnog razvoja, dolazi do zaostatka delova primitivne notohorde u koži ove regije, pa kada dodje do nagomilavanja mrtvih ćelija i ostataka kože i dlaka, formira se zapaljenje. Spominje se i teorija urasle dlake, tokom perioda dugotrajnog sedenja. Prekomerno znojenje može da bude faktor rizika za pojavu ovog stanja.

Kako se manifestuje pilonidalni sinus?

  • odredjeni broj pacijenata nema nikakve simptome ove bolesti
  • promena može da bude veoma bolna i to je najčešći simptom
  • najčešće, pacijenti sami napipaju bubuljicu iz koje može da curi gnojav sekret
  • često je otežano sedenje i nemogućnost hodanja
  • kada dodje do spontanog pražnjenja ciste, nastupa olakšanje, ali kratkotrajno, jer ubrzo ponovo dolazi do formiranja gnojnih masa

Kako se leči pilonidalni sinus?

Saveti lekara Alfa medic opšte bolnice pri lečenju pilonidalnog sinusa su da je jedini terapijski princip koji nudi definitivno izlečenje je hirurška intervencija, koja podrazumeva inciziju, pražnjenje promene, ispiranje, a nakon intervencije rana se ostavlja da samostalno zaceli.

Neophodna je i upotreba antibiotika u postoperativnom, a neretko i u preoperativnom periodu.
Postoji mogućnost i zatvaranja rane odmah nakon intervencije, ali je ona povezana sa nešto većim stepenom infekcija i ponovnog javljanja sinusa, ili ciste. Tada dolazi u obzir primena fibrinskog lepka u šupljinu i formiranje flapova od okolne kože.